La gestió agrosilvopastoral combina agricultura, silvicultura i ramaderia en una sola estratègia, demostrant la seva efectivitat en la prevenció d'incendis forestals. Un exemple notable és el control d'incendis aconseguit a Bovera després d'una tempesta elèctrica al juny de 2024.
Importància de la gestió agrosilvopastoral en la prevenció d'incendis
La nostra terra és un recurs valuós que cal preservar per a les futures generacions. La gestió agrosilvopastoral busca un equilibri entre l'ús productiu de la terra i la seva conservació, millorant la qualitat del sòl i la biodiversitat.
Aquest tipus de gestió incorpora pràctiques sostenibles que eviten la degradació ambiental i asseguren la regeneració dels ecosistemes. Promou l'equilibri ecològic i la biodiversitat, garantint que els nostres ecosistemes puguin resistir els canvis ambientals.
Impacte de la tempesta elèctrica a Bovera al juny de 2024
Una tempesta elèctrica pot tenir un impacte devastador en el medi ambient, com va ser el cas a Bovera al juny de 2024. Afortunadament, la gestió agrosilvopastoral ja s'havia implementat a la zona amb el projecte "Pastura per a la biodiversitat", utilitzant la pastura controlada per reduir la biomassa seca i disminuir el risc d'incendi. El projecte rep finançament a través de la campanya d'Arrodoniment Solidari, impulsada per la col·laboració entre la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i els establiments Viena, aquest projecte és un exemple de com la gestió agroforestal sostenible pot transformar paisatges i protegir espècies en perill.
Èxit en el control d'incendis gràcies a la gestió agrosilvopastoral
La gestió sostenible de finques agro-forestals a Bovera ha contribuït a la recuperació i millora de les finques, assegurant la sostenibilitat a llarg termini del territori. El pasturatge controlat ha reduït la biomassa seca, disminuint així el risc d'incendis forestals. Aquestes accions també han millorat l'hàbitat de la tortuga mediterrània i l'àguila cuabarrada, espècies en perill.
La venda de proximitat està regulada i permet identificar als productors catalans que venen els seus productes directament al públic, segons el Decret 24/2013. Amb el suport de la Generalitat de Catalunya.